-->

Panduan Pasang VPS

Publisher: Affiliatevo.Com

Panduan Pasang VPS


Selalu Pening Kepala Bila Client Minta Website Nak Guna VPS?

Memang besar cabaran bagi newbie web developer nak urus sistem dalam VPS dan wajib tahu selok � belok command. Client Dah Ready Nak Bayar, Anda Tiada Kata Putus Pula.. Sebab Tak Reti Guna VPS

Melompat ke dunia VPS sama seperti disuruh guna cms lain selain wp. Ia sangat asing dan sukar nak fahami istilah setiap satunya. Ini adalah satu �TEMBOK� yang menghalang anda mencapai kejayaan jika tidak dibuat bersungguh � sungguh.

Anda mungkin buat setengah jalan atau sekadar panjat tembok ini. Sebenarnya anda perlu pecahkannya supaya kelak bila perlu melalui proses yang sama, anda tak rasa terbeban lagi. Tiada halangan lagi. Kelak client lain minta managed dalam VPS anda rasa itu terlalu mudah..

Kalau tanya pada group wp memang ada ramai yang sudi respon dan bantu. Namun ikut pendapat ramai Web Dev yang memang belajar coding dan programming, ada satu sistem yang mudah urus dan mesra newbie dev.

Tapi bila newbie web dev yang guna, habis tunggang � langgang setting dan banyak salah configure setting.

Mari Lihat "Tembok" Yang Sering Menghalang Anda Dalam Hal Berkaitan VPS Ini

 1. Tak Tahu Nak Pilih VPS Terbaik Atau Jenis Apa
 2. VPS ada banyak jenis seperti Cloud, KVM, XEN, Windows KVM, OpenVZ dan macam � macam lagi istilahnya. Ianya berdasarkan virtualization yang dilakukan pada server. Ada VPS yang membenarkan pengguna lain menggunakan resources dari server atau pengguna lain.
 3. Tak Sangka Kena Bayar Extra Cost Untuk Guna Interface
 4. Beza ketara antara Shared Hosting dengan VPS adalah dari segi interface. Kalau dalam Shared Hosting ia ada interface cPanel. Makna kalau nak buat sesuatu task dengan user interface yang mudah dah tersedia dalam cPanel.

  Sedangkan kalau nak ada cPanel dalam VPS anda, ada monthly cost sekitar RM60 � RM120 sebulan. Jika tak guna Interface, makna semua di buat dengan SSH dan Command. Cost adalah cabaran terbesar para dev.
 5. Tiada Akses Perkara Asas cPanel
 6. Perkara asas seperti PHP MY Admin, Email Domain, Fail Manager dan FTP biasa terdapat didalam cPanel. Ini merupakan perkara asas yang wajib ada dalam nak adakan sebuah website. Tapi dalam VPS semuanya kena buat sendiri melalui command. Memang susah.
 7. Kalau Problem Berlaku Tiada Support
 8. Kalau website down ke, memang parah tak tahu nak buat apa. Kalau guna shared hosting masih lagi ada tempat mengadu. Ni tiap kali minta support hosting untuk vps, kena bayar itu dan ini.
 9. Sangat Banyak Nak Kena Belajar
 10. Seriously! Banyak yang anda kena belajar atau tanya orang. Rajin bertanya memang cepat dapatnya.

  Saya sendiri pun ambil masa 2 tahun untuk mahir menggunakan vps dan jika ada permintaan client untuk vps, dengan rela hati saya terima. Sebab semua halangan diatas, saya telah berjaya pecahkan temboknya.

Nak Info Produk Digital Terkini

Masukan Emel Anda Dibawah